Поздрављам све оне који нису равнодушни према техничком, и не само, ручни рад.
Желим да вам скренемо пажњу на варијанту антене за даљински пријем дигиталног емитовања. Наравно, у мом производу нема ништа ново, али можда је идеја о комбиновању појачала и антене некоме корисна. Антену Кхарцхенко привлачи првенствено због једноставне израде, добре поновљивости, довољног широкопојасног приступа, пристојног појачања (наведено је до 9 дБ помоћу рефлектора, али још увијек немам што мјерити) с малим димензијама. По мом мишљењу, делује боље од познате „сушилице“.
Дакле, о разлозима који су потакли жељу за стварањем овог дела. У нашем граду, наравно, постоји кула са којом се емитује први мултиплекс „бројева“ и обећавам да ће укључити и други (већ две године), али ја желим овде и сада, као и многи. У суседном граду већ је укључен и други пакет, али наравно да га не прихватају на унутрашњој антени, а ни на спољашњем без појачала. Имао сам такву антену у башти, недавно сам је дао комшији у замену за материјал, тако да је била прилика да покажем како то радим.
Производња не захтева веома дефицитарне материјале, чак и ако све испадне јефтиније од фабричког, а да не спомињемо супер рекламиране уз обећање да ће добити 80 (?) Канала (постоје неки, прочитао сам о овој превари).
Материјали:
1. Дужина кабла 4к16мм² - 1,5м.
2. Комад жице СИП - 1,5-2м.
3. Лист алуминијума дебљине 1-1,5 мм. 60к200мм. (Секао сам са старе таве)
4. Антенско појачало из "сушилице".
5. Стезаљке за причвршћивање антене на јарбол.
6. Силиконска заптивна маса
7. И наравно кабл и утикач.
8. Мала кутија за лемљење.
9. М5 шрафови (глава у супротном положају) са матицама и подлошкама - 2ком.
Алати:
1. Тестера за нож
2. Маказе за метал
3. Бушилица (користио сам приручник)
4. Бушилице 1,5 и 5 мм.
5. Забиљежите личну или равну датотеку.
Као прво рачунамо нашу антену. Није ме посебно мучио, узео сам податке о фреквенцијама које су ме занимале. У мом граду је први пакет 602 МХз (37 канала) и обећани други 770 МХз (58 канала). Занимају ме подаци комшијских -546 МХз (30-канални) први и 498 МХз (24-канални) други мултиплекс, па ћу направити антену на њима. Добијене фреквенције, тачније просечна фреквенција, замењене су на мрежном калкулатору и добијале су потребне величине.
У следећој фази припремамо материјал - скините кабл
и СИП за голе жице.
Извадимо комад лима алуминија из старе посуде.
Из језгра кабла 16 мм² (ø5,1 мм) користимо клијешта за савијање „осам“ антена.
Правимо преклапање спојнице Г8, брушењем упола мањег пречника помоћу датотеке.
Прикључне тачке су бушене ø 1,5 мм за заковице.
Закивамо до споја кабловских трака од алуминијума ширине 7 мм, дужине 50 (са маргином).
Траке савијамо на такав начин да се појачало на њих може причврстити вијцима.
У тракама бушимо рупе од 5 мм за завртње који учвршћују појачало, грубо говорећи на месту, користећи сам појачало као предложак, одржавајући размак од 10 мм (или шта год се израчунава) између плоча. Рупе за поништавање промера до пречника 7 мм (пречник главице шрафова).
Следећи корак бих назвао подсмехом појачала.
Појачало у овом дизајну није луксуз, већ средство за слање слабог сигнала кроз кабл, којим би се у првом метру пригушивало, до пријемника.
Будући да се у димензијама није уклапао у разводну кутију и требало га је уметнути, његове ивице и стандардно причвршћивање кабла једноставно су варварски - металне маказе - исечене на потребну величину, а у средини плоче је избушена рупа за саморезни вијак. Витални органи појачала нису били погођени током овог извођења.
Антенски рефлектор се такође израђује према он-лине прорачунима. Оквири су савијени из исте језгре кабла као и антена. Велики рам је закривљен дизајнерским димензијама рефлектора, а мали је дизајниран за постављање антене на јарбол, носаче (металне изолаторе) антенског лима и, успут, за повећање крутости решетке.
Оквири су међусобно повезани траком од алуминијума, након чега слиједи кљештање клијештима.
Добијамо следећу конструкцију:
Решетка је направљена од појединачних СИП жица, које се наизменично омотавају око дугих страна оквира у корацима од 10 мм.
Да бисте одржали нагиб и величину решетке (како бисте затегнули странице рефлектора у пешчаном сату), препоручујем вам да направите шаблон од шине 10 мм тако што ћете у њега урезати резове за величину оквира. Неким чудом ме је сачувао стари предложак (две године служио је као облога испод комода), тако да не показујем како да га направим, и то је јасно.
Као резултат, рефлектор изгледа овако:
Подсећа на решетку фрижидера.
Генерално, наравно, можете учинити без рефлектора, али у мом случају било је потребно не само повећати сигнал удаљене станице, већ и ослабити сигнал блиске, иако додатни добитак (по мом мишљењу погрешан израз антене, смерни коефицијент је тачнији) не би наштетио.
Прикључак антене и рефлектора направљен је од алуминијумских носача („метални изолатори“).
Сви једноделни спојеви изведени су на заковицама израђеним од једног СИП језгра.
Кабл за кап, у одсуству (сав вишак је већ одсечен и запечаћен) стандардног носача, једноставно се лемљује на плочу појачала.
Затим појачало сакривамо у разводну кутију и, због лоших временских услова, све спојеве и рупе премажемо силиконским заптивачем.
Залепимо антенски лист кроз носаче до рефлектора и добијамо готов производ:
Нема смисла приказивати инсталацију и подешавање азимута, показаћу резултат кретања тела у менију поставки пријемника:
Пре свега, морате да укључите антену јер пријемник има такву функцију.
У менију са подешавањима улазимо у ручну претрагу канала, подешавамо канал који нам је потребан и на доњој скали (квалитет сигнала) постављамо антену у азимут. Да подсетим да су ми потребни 24. и 30. канал.
Па, Бог је сам наредио да провери сигнал наше куле:
Сада укључујемо аутоматску претрагу на пријемнику и гледамо који ће нас програми привући:
Прво ми је ухватио други мултиплекс далеке куле, управо је то све требало.
Следећа два пакета су скоро идентична, разликују се само у информативним програмима у различитим областима.
Као резултат тога, имамо 30 канала, од којих се 10 понавља.
Да, заборавио сам навести удаљености до предајника.Ако је вјеровати информацијама из интерактивне мапе ТсЕТВ, па до најудаљеније у правцу 21 км., А до наше само 4 км. Висински угао између њих је 74 °.
При производњи антене ниједно појачало није озбиљно повређено.